Fast music doesn’t mean violent dancing.

In ultima vreme am tot fost la diferite concerte,in mare parte concerte punk.Nu am de gand sa fac acum vreo recenzie,intrucat nu stiu daca este exact locul portivit pentru asa ceva si oricum as ocoli prea mult motivul petru care am deschis acest blog.
Per total,atmosfera a fost ok,de fiecare data,prieteni,muzica si voie buna,fara prea multe incidente majore.
Insa,ce am observat de fiecare data,fie ca pe scena au fost Los Fastidios,fie ca au fost cei de la Pavilionul 32,a fost violenta cu care se manifesta publicul la concertele de genul.Pumni si picioare aruncate aiurea in aer,oameni lovind in nestire in stanga si in dreapta,nepasandu-le daca cineva este ranit din cauza inconstientei lor.
Sunt de parere ca mergem la concerte ca sa ne simtitm bine,sa vedem o trupa pe care o admiram prestand la cativa metri in fata noastra,sa ne intalnim cu prieteni,sau de ce nu,sa cunoastem noi oameni,in nici un caz sa ma intorc acasa cu buza sparta,vanatai si durerei de cap sau junghiuri in cine stie ce locuri mai sensibilie in care am primit lovituri.
Oameni buni,exista si fete care asculta punk,si ele imbratiseaza acelasi mesaj,si ele simt nevoia sa se manifeste,insa haideti sa nu stricam buna dispozitie a celui de langa noi prin comportament agresiv,ingradindu-i libertatea de desfasurare.
Personal sunt satula de asa zisele miscari “tipice” ale muzicii punk sau hardcore,”mosh shit” sau wall of death,dansuri ce ma duc cu gandul la vreun ritual de imperechere ar primatelor.Nu suntem obligate sa primim pumnii vostrii in spate sau in abdomen sau,Doamne ferestre,intr-o zona sensibila cum ar fi sanii.O astfel de lovitura aparent “inofensiva” poate provoca probleme de sanatate grave,poate duce la aparitia nodulilor cancerosi la nivelul sanilor,dureri permanente si asa mai departe.Si nu este prea dragut.
Am fost placut impresionata de ultimul concert Pavilionul 32,care a avut lor pe 7 aprilie in Suburbia,Bucuresti.Au fost vreo 50-60 de persoane,cu tot cu trupe,motivul principal fiind probabil data prost stabilita a concertului,cu o zi inainte de Paste,cand mai toata lumea a plecat acasa,prin meleagurile natale.
Ideea la care vroiam sa ajung este urmatoarea: in timpul recitalului celor de la P32,lumea s-a infierbantat si a inceput sa se impinga mult prea agresiv pentru gustul unora,inclusiv pentru gustul lui Tavi,vocalul trupei.Inaintea piesei “Gata”,Tavi si-a scos tricoul,spunand ca va face ceva ce nu a mai facut niciodata.A cerut un marker negru,iar cei prezenti,putin amuzati si curiosi,s-au grabit sa fara repede rost de unul.In cele din urma s-a gasit un binevoitor sa-i incredinteze carioca.Tavi a scos capacul markerului si a inceput sa isi deseneze doua cercuri pe piept: “Avem aici o pereche de sani.Sa nu uitam ca printre noi sunt si fete.Orice lovitura pentru ele,in aceste locuri,poate fi o lovitura fatala,care stim cu totii unde pot duce aceste lovituri pe care voi le imprastiati in timp ce ‘dansati’.Sper,ca odata pentru totdeauna vom invata si noi ca muzica agresiva nu presupune un dans agresiv si cu aceasta ocazie,am sa rog toti baietii sa se dea la o parte si sa lase fetele in prima linie,sa vad aici un circle pit numai din fete”.Din pacate,din cele 60 de persoane prezete,doar 7 erau fete,destul de timide.Oricum,cert e ca toata lumea a inceput sa aplaude si pentru prima oara am avut un sentiment de unitate,fara pic de diferentiere intre sexe la un concert si cred ca toata lumea s-a simti bine.
Astept ziua in care vom putea sa dansam toti la un loc,fete si baieti,fara sa ne scoatem ochii sau sa ne spargem capetele,fara comentarii de genul “stai deoparte,pentru ca esti fata”.
And remember kids: “FAST MUSIC DOESN’T MEAN VIOLENT DANCING”!!!

Ca incheiere,

Good Clean Fun – A Song For The Ladies

Don’t settle for second best, don’t follow all the rest
You say you want the same things well let’s put it to the test
Because talk is so cheap when you are screaming at a wall
And it is really hard to hear when you’re the loudest of them all
If you want to change the world, quit all your yapping
If we don’t start it here, well then it’s never going to happen
There is evil in this world but it begins right at home
So let’s clean house, then let’s cast the first stone

You think equal rights means equal hits
(We’re sick of all your tough guy shit)
As you leave the show with the people you’ve hurt
(You wonder where you left your shirt)
You’re a big tough guy and your dance moves are great
(Strong as an ox, dumber than slate)
Your new tattoos they look first rate
(You wonder why you can’t get a date)

Sexism sucks! It didn’t end in the 80’s
And hardcore still needs another song for the ladies
Girlfriends are great, please don’t get me wrong
But it’s time to put down that coat and come sing along
Because I can’t hear your voice from the back of the crowd
Move to the front, and shout it out loud
Keep your eyes on the prize, you know what I mean
If we can’t change the world, then let’s change the scene

Second class kids in the scene where we all live
I’m angry as hell, but I still stay positive
We’ll fight this fight and I know we can do it
If there’s a wall in our way, just watch us go through it
Because it’s time to realize that we’re all in the same boat
If you think you’re so tough, then here, hold your own coat
Get it through your head that I don’t want your chivalry
Get it through your head: I’m not here for you to fuck me
Times have changed, but you would never know
Not from looking at the people and their places at a show
So raise your voice, join the struggle for equality
My dream for the scene, one word: UNITY!

6 thoughts on “Fast music doesn’t mean violent dancing.

  1. si, ok, inca un comentariu legat de ceva care ma framinta :)

    eu prefer ca accentul sa fie pus nu atit pe faptul ca fetele sint mai sensibile si au sini adica puncte slabe ci mai mult pe faptul ca violenta, ca violenta, e o problema pentru toata lumea (si cei care violenteaza si cei care sint violentati, indiferent de gen). pentru mine asta e punctul principal: violenta ca atitudine generala. si ideea nu e ca baietii sa fie “cavaleri” si sa protejeze fetele, ci sa ne lasam cu totii de atitudini nepasatoare sau automat agresive si machisme in general, ca nu folosesc nimanui. la cel mai misto show la care am fost eu vreodata, cred, ian din fugazi a oprit concertul pentru ca erau doi tipi care erau hiper-violenti fata de cei din jurul lor (baieti, fete, firavi, solizi…), ne-a intrebat pe noi, publicul, ce vrem sa facem: sa plecam, sa ne aliniem la perete si sa-i lasam pe batausi singuri in mijloc sau sa ne asezam pe jos – si toata lumea s-a asezat brusc pe jos iar cei 2 au ramas in picioare fara sa aiba pe cine sa impinga si sa loveasca, au mai stat putin si au plecat. concertul a continuat si au facut si-un bis lung la care s-a dansat din plin. a fost excelent!! aceeasi senzatie de care zici, andreea: de comunitate si unitate si… ca am avut toti grija unii de altii.

    oricum e esential ca trupele sa spuna ceva si sa incurajeze audienta sa ia atitudine in loc sa se accepte faptul ca lumea este batuta sau calcata in picioare! se poate dansa si face pit, cei care vor se pot impinge cu ale persoane care vor – dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa primeasca suturi in cap sau coate in piept sau, in cazul fetelor, sa fie pipaita si obiectificata.

    in 2005 la lf timisoara au fost mai multe incidente cu audienta comportindu-se machist. si nu prea am stiut cum sa reactionam – tipele de la viena, si cele de la leipzig, au dat o mina de-ajutor, dar putea fi mult mai bine! oricum pina in octombrie avem timp sa strategizam. :D

    ps: am uitat sa zic de coincidenta ca am citit chiar azi mai devreme si chestia asta.

  2. eu as vrea sa adaug ca ‘dans agresiv’ nu trebuie sa fie dans violent. adica, se poate dansa intr-un mod agresiv fara sa uiti ca mai este lume in jurul tau care nu are chef sa primeasca un picior in gura sau altele. mi se pare importanta si partea asta. iar mai este o chestie legata de ‘dans’ in sine. a dansa inseamna ca iti stapanesti cumva miscarile, nu ca dai asa intr-o parte sau alta cum o fi (asta legat de cei care zic ca ei totusi danseaza).

    legat de puncte sensibile.. daca e o sa luam asa si baietii au deci de acord cu ruxi.

  3. hehe. inca o fata deranjata de *pit*-urile mioritice… ma’ntreb…is cumva si baieti?
    na, pe mine ma deranjeaza foarte tare cand nici macar apelul de pe scena nu este ascultat…nu’mi vine’n minte decat un exemplu [in afara celui pe care l’am ilustrat deja chiar in post-ul de pe blogul asta]: un concert dance trauma, unde, fiind trupa de ska, logic ca multi doreau sa skank-aneasca, numa ca foarte multi au vrut *pogo*…asa ca au inceput cu impinsatura generala, si noi, cei care vroiam sa skank-anim, am fost nevoiti sa ne retragem mai in spate, ca sa putem si noi dansa in liniste… si s’au auzit rugaminti de pe scena, dar nimic. te pui cu vaporii de drojdie…
    plus ca am intalnit si fete care n’au problema cu violenta, chiar is de acord cu ea, [hehe, se pare ca mai de graba ii *egalitate* in *violence-loving*] asa ca mai avem mult de munca pana la o unitate in adevaratul sens al cuvantului…

  4. cred ca respectul fata de cei din juri, realizarea ca “nu esti singur/a in salbaticie” trebuie cumva fortata daca nu vine de la sine. adica eu cred ca in cazul in care ‘rugamintile’ nu sunt destul trebuie oprit concertul. deci nu sunt contra-pogo (la nivel general ma refer, chiar daca nu imi place heh), nu sunt contra dans agresiv, insa in acelasi timp sunt contra ‘nepasare,’ iar pt mine asta e problema, nepasarea.

    in plus mai e un ingredient care eu cred ca schimba destul de mult acest gen de situatii, anume alcolul. asta nu inseamna ca lumea sa nu aiba voie sa bea dar nivelul de incurajare poate ar trebui sa fie mai scazut. am observat personal cat de diferit poate fi un concert cu lume bauta bine versus una care a baut mai putin, oriunde ar fi.

  5. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » ziua barbatului, yaaay

Leave a Reply