Notă: ceea ce urmează reprezintă o colecţie de sfaturi despre ce pot face bărbaţii pentru a opri sexismul şi violenţa împotriva femeilor. Textul este compilat de către Michael Flood, dintr-o căutare pe Google întreprinsă în data de 17 februarie, 2006. Sub fiecare listă vei găsi URL-ul din care provine.
————-
Ce pot face bărbaţii (şi femeile):
o— opreşte-te din a te gândi la femei fie ca la nişte târfe, fie ca la nişte puritane; surprinde-te umblând după “târfe” şi demonizându-le mai apoi. De asemenea, încetează să gândeşti că bărbaţii trebuie să fie duri, sau să “marcheze”, pentru a fi “bărbaţi adevăraţi” – ce o mai fi însemnând şi asta.
o— citeşte studii de gen. Cercetează modul în care au funcţionat societăţile în care violul nu a existat (Iroquois, etc.).
o— încearcă să găseşti un film care să-ţi placă şi ale căror personaje principale să nu fie doar bărbaţi sau o singură femeie într-un club masculin, sau un film în care o femeie nu trebuie să se dezbrace, să fie obiectul interesului sexual sau amoros, să fie nebună, sau să fie slabă. Imaginează-ţi cum ar arăta emisiunile TV sau filmele, dacă toţi bărbaţii ar fi femei, iar toate femeile ar fi bărbaţi.
o— nu trece cu vederea atunci când prietenii sau colegii tăi fac comentarii sexiste sau analizează femeile doar funcţie de corpurile lor, sau de cât de “disponibile” sunt.
o— nu întrerupe femeile atunci când vorbesc; s-ar putea să pierzi ceva important.
o— nu analiza femeile politician după aspectul fizic, sau după cât de mult sex practică.
o— nu presupune că feministele urăsc bărbaţii. Nu mai fi atât de defensiv când o femeie încearcă să deschidă o discuţie despre problemele femeilor. Subiectele legate de sexism nu sunt ceva ce poate fi pus deoparte pentru o anumită lună, pentru o vacanţă sau pentru un articol de ziar.
o— boicotează corporaţiile care folosesc publicitate sexistă (sunt foarte multe!) sau, măcar, încearcă să devii conştient de sexismul din reclame.
o— încearcă să te împiedici să mai obiectifici/sexualizezi corpurile femeilor (asta e greu de realizat, deoarece obişnuinţa este atât de însămânţată în fiecare dintre noi).
o— alătură-te/înfiinţează un grup care să lupte împotriva sexismului. Alege acest grup cu înţelepciune.
o— nu-ţi fie teamă să declari că eşti feminist. Suntem cu toţii încă sexişti (şi rasişti şi homofobi), chiar dacă facem parte dintre cei oprimaţi. Societatea devine închistată. Pune umărul pentru schimbare. Dacă te gândeşti că prietenii te vor ridiculiza pentru că spui că eşti feminist, poate ar trebui să iei în considerare ideea de a-ţi căuta noi prieteni (sau măcar de a-i educa pe cei vechi).
o— şi las-o baltă cu ascultatul de muzică sexistă!!! Chiar nu e cool. Dacă nu eşti sigur dacă muzica e sexistă, sau te gândeşti că poate “e doar o glumă”, încearcă să-ţi imaginezi că toate referinţele astea la gen ar fi referinţe la rasă, şi vezi dacă nu cumva cântecul ar fi rasist, sau încearcă să-ţi imaginezi rolurile de gen inversate în versuri.
o— realizează că dacă eşti bărbat, un tip alb, unul plin de bani, sau un heterosexual, eşti privilegiat în această societate. Realizează că toate opiniile tale se bazează pe experienţele pe care le-ai trăit având aceste privilegii.
o— spune că-ţi pare rău când îţi dai seama că te-ai purtat sexist. Fii receptiv atunci când o femeie îţi spune că se teme, sau că suferă, sau că este extrem de furioasă datorită sexismului din lumea asta. Te rog, nu-i spune că îl caută cu lumânarea, sau că se victimizează. O femeie ştie când este obiectul urii sau ridiculizării datorită sexului/genului său. NU e proastă. Încearcă să nu o subestimezi.
o— de foarte multe ori căutăm să ne dovedim, prin orice mijloace, că nu–i nimic în neregulă cu acţiunile/cuvintele/gândurile noastre sau cu acţiunile/cuvintele celor din jur. Este mai uşor decât să ne gândim că oamenii pe care îi iubim ar putea fi împotriva noastră. Dar s-ar putea să realizezi într-o zi că mulţi dintre cei de bună-credinţă sunt sexişti şi ignoranţi la durerea pe care o produc. Vine un moment când nu mai poţi ignora asta, şi nici nu-i mai poţi găsi justificări. În acel moment, fă tot ce îţi stă în puteri, dar încearcă să rămâi rezonabil. Revoluţia poate să înceapă chiar acum, daca tu o vrei.
o— iubeşte mult. Nu te teme.
– Dakota M. Walker
http://www.wemoonsarmy.com/whymen2.html
10 lucruri pe care le pot face bărbaţii pentru oprirea violului
Conştientizează că limbajul este puternic. Cuvintele care dezumanizează femeile, de cele mai multe într-o manieră sexualizată, sunt foarte comune. Atunci când descriem pe cineva ca pe un obiect menit să fie folosit, apoi înlăturat, devine mult mai uşor să ne purtăm ca atare cu acea persoană. Foloseşte un limbaj uman şi respectuos. Provoacă-i pe cei din jur să facă la fel.
Comunică despre sex. Dispunem de un mit cultural care susţine că “sexul de calitate trebuie să fie intuitiv”, dar în realitate el se bazează pe comunicare. Nu ne putem permite să presupunem acordul comun. Există de asemenea asupra bărbatului presiunea culturală de “a marca”, precum şi mitul că femeia îşi doreşte de fapt să fie forţată. Constrângerea şi forţa sunt ilegale. “Nu” înseamnă nu.
Fă-te auzit. Poate că vei avea vreodată prilejul să împiedici un viol, sau poate că nu. Totuşi, vei avea multe, multe oportunităţi de a sancţiona atitudini şi comportamente care fac parte din cuprinzătoarea cultură a violului. Atunci când vezi un act de hărţuială, trebuie să intervii. Când auzi glume despre violenţa asupra femeii, nu râde şi explică de ce nu este amuzant. Scrie-le revistelor care promovează imagini ale femeilor ca şi obiecte sexuale dezumanizate. Sprijină legile care protejează femeile împotriva violenţei şi ajută-le să-şi condamne agresorii. Tăcere = Complicitate.
Sprijină supravieţuitoarele, ascultă-le pe femeile din viaţa ta şi acordă-le credit. Informează-te despre datele statistice existente în ce priveşte violul. Sunt şanse mari ca printre femeile pe care le cunoşti să existe supravieţuitoare ale unui viol. Învaţă cum să fii de ajutor, află care sunt centrele locale de ajutor în caz de viol unde se pot obţine resurse şi ajutor, şi oferă-ţi şi tu sprijinul.
Dă din timpul tău. Oferă-te să munceşti voluntar în organizaţii care luptă împotriva violenţei asupra femeii. Antrenează-te pentru a fi un aliat eficace. Trebuie să ştii că cele mai multe centre de ajutor în caz de viol şi organizaţii comunitare sunt susţinute doar de subvenţii şi donaţii. Sprijină munca acestora prin orice îţi stă în puteri.
Vorbeşte cu femei. Află ce înseamnă să trăieşti în fiecare zi cu ameninţarea violului. Află cum doresc ele să fie sprijinite. Întreabă-le ce ar dori să faci pentru a sancţiona violul. Ascultă cu adevărat.
Vorbeşte cu bărbaţi. Află ce impact a avut violul asupra vieţilor lor. Află cât de mult pierd bărbaţii atunci când sunt văzuţi ca potenţiali violatori. Află ce au alţi bărbaţi de spus despre modalităţile de schimbare a acestor realităţi. Află cum poţi sprijini bărbaţii care au supravieţuit violului şi abuzului sexual. Acultă cu adevărat.
Organizează. Crează o mişcare a bărbaţilor împotriva violenţei masculine asupra femeilor: înfiinţează un grup de dialog pentru a examina atitudinile culturale asupra violului, înfiinţează un grup masculin anti-viol, organizează workshop-uri şi training-uri în şcoala sau la locul tău de muncă. Ia contact cu centrele locale de bărbaţi sau femei pentru resurse şi sprijin.
Lucrează împotriva oricărei forme de opresiune. Violenţa împotriva femeii, sexismul, rasismul, heterosexismul şi homofobia – toate formele de opresiune sunt legate între ele. Nu putem să punem capăt uneia dintre ele fără a le condamna pe toate. Provoacă-te în fiecare zi pentru a putea evolua, şi fii conştient că fiecare prejudecată pe care o păstrăm îi răneşte pe alţii şi ne limitează experienţa.
Crează o nouă masculinitate. Fii îndeajuns de curajos pentru a valoriza în mod deschis egalitatea. Foloseşte-ţi forţa şi privilegiile în serviciul dreptăţii. Bucură-te de atributele masculinităţii fără a face rău altora. Sărbătoreşte naşterea unei noi masculinităţi care nu depinde de dezumanizarea altora. Caută şi alte persoane care să-ţi împărtăşească viziunea. Nu eşti singur.
Pingback: Ce pot face ca să combat sexismul? – dinaltunghi