Comunicat de presa: În 2015, 56 de milioane de copii nu vor merge la şcoală

Bucureşti, 21 ianuarie 2009 – În cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, a fost lansat Raportul Global de Monitorizare a Obiectivelor Educaţiei pentru Toţi 2010, cu titlul „Reaching the marginalized”.

Raportul analizează motivele pentru care atât de mulţi copii continuă să nu aibă acces la educaţie şi modul în care inegalităţile sociale – precum sărăcia, apartenenţa etnică, conflictele armate, poziţionarea geografică, limba vorbită şi sexul – joacă un rol esenţial, deseori în dezavantajul copiilor. Raportul concluzionează că prioritatea în politicile guvernamentale trebuie acordată combaterii excluziunii sociale.

Preşedintele Campaniei Globale pentru Educaţie, Kailash Satyarthi, a declarat pe marginea acestui document: „Raportul arată că cei mai săraci copii din lume sunt şi cei care suferă cel mai mult din cauza crizei financiare globale. Aceşti copii lucrează în fabrici, trăiesc în zone rurale sau în zone afectate de dezastre, au dizabilităţi – nu au avut niciun rol în declanşarea crizei economice – şi este scandalos ca viitorul lor să fie acum expus celui mai mare pericol”.

Raportul atrage atenţia că progresele realizate la nivel global pentru îndeplinirea obiectivului de a oferi acces la educaţie obligatorie şi gratuită pentru toţi copiii sunt lente. În 2007, în lume se înregistrau 72 de milioane de copii neşcolarizaţi iar dacă lucrurile continuă în acelaşi ritm, în 2015 – anul limită pentru îndeplinirea obiectivelor Educaţie pentru Toţi – vor mai exista încă 56 de milioane de copii care nu vor merge la şcoală.

Raportul estimează că pentru îndeplinirea acestor obiective este nevoie de 17 miliarde dolari US, ceea ce reprezintă doar 2% din fondurile cheltuite pentru salvarea de la faliment a 4 mari bănci din Marea Britanie şi S.U.A.

În ceea ce priveşte România, raportul evidenţiază problema şcolarizării copiilor cu dizabilităţi, a căror rată de includere în învăţământ este de doar 58%, comparativ cu cea de peste 90% înregistrată în rândul copiilor cu vârste între 7 şi 15 ani. Documentul mai prezintă faptul că 30% dintre copiii romi din ţara noastră urmează mai puţin de patru clase, subliniind că rata sărăciei în rândul acestei etnii este de aproape trei ori mai mare decât media naţională.

Iniţiată în 1999, Campania Globală pentru Educaţie a reunit organizaţii din peste 100 de ţări, care militează pentru ca autorităţile să-şi respecte promisiunile de a asigura tuturor persoanelor accesul la educaţie publică gratuită şi de calitate.

Alături de Campania Globală pentru Educaţie, la nivel global Salvaţi Copiii Internaţional derulează şi campania „Rescrie Viitorul”, al cărei obiectiv este de a oferi acces la educaţie copiilor din zonele afectate de conflict armat. Prin această campanie, în decurs de trei ani organizaţia internaţională a ajutat 10 milioane de copii să primească o educaţie mai bună, iar alţi un milion de copii au fost înscrişi la şcoală, ceea ce echivalează cu deschiderea a două noi şcoli în fiecare zi.

În România, atât Campania Globală pentru Educaţie, cât şi „Rescrie Viitorul” sunt coordonate de Salvaţi Copiii România, fiind axate, în fiecare an, pe aspectele prioritare ale educaţiei, cum ar fi: programele „A doua şansă”, reducerea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, promovarea accesului la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi şi al copiilor refugiaţi din România. De asemenea, prin activităţile sale de advocacy, Salvaţi Copiii România atrage constant atenţia autorităţilor asupra necesităţii de a acorda sprijin pentru accesul la educaţie al copiilor din zonele afectate de conflict armat.

În acest an, Campania Globală pentru Educaţie va debuta în România în luna martie, prin acţiuni care se vor derula în şcoli şi care vor fi axate pe evaluarea costurilor suportate anual de părinţi în vederea şcolarizării copiilor.

Raportul a fost întocmit de UNESCO şi a fost lansat pe data de 19 ianuarie 2010, la New York, în prezenţa Secretarului General al ONU, Ban Ki-Moon şi a Directorului General al UNESCO, Irina Bokova şi este disponibil în versiune integrală şi scurtă la adresa http://www.unesco.org/en/efareport/reports/2010-marginalization/

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Mihaela Manole, Coordonator Proiect Salvaţi Copiii România, (021) 311 75 96, mihaela_manole@salvaticopiii.ro

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Anual peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro

http://www.savethechildren.net/romania/comunicate_presa/Comunicate_de_presa.html

fwd crina

Leave a Reply