Fwd: A fost lansata Campania Respectului pentru Femei

In Romania, in fiecare minut doua femei sunt victime ale violentei domestice[1]

Bucuresti, 4 decembrie 2008. Pentru a aduce acesta realitate dura in atentia opiniei publice, AVON Romania, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, a lansat astazi Campania Respectului pentru Femei. Campania are drept scop prevenirea violentei impotriva femeilor prin educarea publicului si prin sustinerea proiectelor sociale care combat acest fenomen.

Cu ocazia lansarii campaniei a avut loc o discutie despre violenta domestica si locul femeii in societatea romaneasca. La eveniment au participat Raluca Kisescu – director marketing, AVON Romania, Ioana Avadani – director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent, Aurora Liiceanu – psiholog, Lidia Stoichici – director de dezvoltare, Touched Romania, Mihaela Mostavi – presedinte, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si Ramona Cirlig – asistent de program, Fondul ONU pentru Populatie. “Campania Respectului pentru Femei este foarte necesara intr-o societate unde mitul bataii rupte din rai este inca de mare actualitate. Principalul motiv pentru care femeile continua sa ramana alaturi de agresor este ca ele considera ca violenta reprezinta o problema obisnuita intr-o familie. De aceea, pe termen lung, aceasta campanie isi propune sa educe tinerele femei ca violenta domestica este inacceptabila, fiind o incalcare a drepturilor omului”, a declarat Raluca Kisescu.

Datele statistice detinute de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei arata ca numarul celor care au depus plangere in primele trei trimestre ale anul 2008 a crescut cu 25 de procente fata de anul trecut, ajungand la 8484. Diferenta dintre statisticile oficiale si datele prezentate de studiul CURS releva faptul ca, in cele mai multe cazuri, femeile prefera sa nu depuna plangere la politie impotriva agresorilor.

“Legislatia romaneasca actuala ofera putine mijloace de protectie pentru femeile care se confrunta cu aceasta problema, de aceea unul din primele obiective pe care si le propune Campania Respectului pentru Femei il reprezinta schimbarea legii, prin introducerea unor masuri de protectie a victimelor fata de agresori, cum ar fi ordinul de restrictie. In prezent masurile de siguranta prevazute de lege, nu sunt de natura sa inlature pericolul imediat in care se afla victimele violentei in familie, majoritatea acestora fiind nevoite sa locuiasca cu agresorul chiar si in timpul procesului”, a declarat Ioana Avadani.

AVON a lansat si in Romania primul produs global destinat strangerii de fonduri, Bratara Respectului, urmind ca tot profitul obtinut din vanzarea acesteia sa fie folosit pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor din Romania. Pana in acest moment au fost vandute peste 3500 de bratari in valoare de aproximativ 6.000 euro.

In cursul anului 2008, doua proiecte vor primi finantare in cadrul Campaniei Respectului pentru Femei.

Prin intermediul Fundatiei Touched Romania, 35 de asistenti din cele 7 centre maternale existente in Bucuresti , vor participa la un training menit sa creasca capacitatea acestora de a oferi sprijin victimelor adapostite centre. “Majoritatea femeilor care ajung la noi pentru ajutor au suferit cel putin o forma de abuz in familiile din care provin, de aceea pentru asistentii din centrele maternale este foarte important sa stie cum sa comunice cu aceste femei si sa le ofere sprijn, pentru a trece mai usor peste acesta problema si pentru a se reintegra in societate”, a declarat Lidia Stoichici.

Multe dintre femeile care sufera abuzuri in familie nu depun plangere deoarece nu isi permit sa suporte costul certificatelor medico-legale. De aceea, pe parcursul anului viitor AVON va sponsoriza, in cadrul Campaniei Respectului pentru Femei, eliberarea a 500 de certificate medico-legale pentru victimele care se adreseaza Centrului Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie.

Pentru informatii despre acest proiect va rugam contactati: Cristina Lupu – Coordonator Programe – Centrul pentru Jurnalism Independent (cristina [la] cji [punct] ro; tel/fax: 021 311 1375)

Despre AVON:
Compania AVON este implicata în toata lumea nu numai în a aduce frumusete si oportunitate de cariera femeilor, dar si în imbunatatirea vietii acestora prin cresterea respectului în societate fata de rolul lor în dezvoltarea sociala si prin preocuparea continua pentru sanatatea si standardul lor de viata. In Romania, compania AVON este cunoscuta mai ales pentru campania de prevenire si diagnosticare precoce a cancerului la san, “1 din 8 femei”, initiata acum 6 ani.
(www.AVONcosmetics.ro)

Despre CJI:
Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizatie non-guvernamentala, non-profit care actioneaza pentru profesionalizarea presei prin pastrarea standardelor jurnalistice si prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest si responsabil in mass-media. CJI militeaza pentru apararea libertatii de expresie ca drept fundamental al omului si conditie obligatorie a oricarei democratii. CJI contribuie la facilitarea dialogului social prin sustinerea schimbarilor democratice, prin responsabilizarea factorilor de decizie si prin incurajarea participarii active a cetateanului.
(www.cji.ro)

Despre Asociatia Touched Romania
Asociatia Touched România (ATR) a fost înfiintata în 2005 pentru a contribui la prevenirea abandonului copiilor si pentru a ajuta copiii abandonati în spitale si pe cei cu afectiuni medicale grave. ATR coordoneaza un program de îngrijire a copiilor abandonati în spitale – programul de voluntariat, un program de asistenta maternala “Suflete Micute” unde copii abandonati pot fi îngrijiti în familii responsabile, iar în 2006 a deschis centrul maternal “Casa Agar” care ofera adapost, sprijin material, emotional si educational pentru mamele si copiii aflati în situatii de risc.

Despre Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie
Centrul functioneaza in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei si are drept scop trierea, îndrumarea si înregistrarea
victimelor violentei în familie, care solicita sprijin. In plus, centrul ofera asistenta psihologica, medicala si juridica gratuita.
(http://www.anpf.ro/agentia/instsubord/centrulpilot).

——————————————————————————–

1 conform unui studiu CURS, care arata ca in ultimul an 9,6% din
populatia Romaniei a suferit din aceasta cauza, 64%dintre victimele
violentei domestice fiind femei.

Leave a Reply