Fwd: DiversiFest

Comunicat de presa: Fii diferit la DiversiFest!

afisul-diversifest.jpgConcert la scena deschisa cu Vita de Vie, Connect-R, Sarmalele Reci si Amaro Del seara de la 6; biblioteca ad-hoc, proiectie de filme, fotografie si clipuri, rasismometrul, concurs de graffiti, Speaker’s corner de la ora 2 dupa-amiaza – toate in aceeasi zi, 6 septembrie 2008, in Parcul Tineretului din Bucuresti, intrarea Gh. Sincai, la DiversiFest.

Potrivit Barometrului de Opinie Publica din octombrie 2007 realizat de Fundatia Soros, Romania, jumatate din populatia Romaniei nu doreste sa aiba vecini de etnie roma, iar “proportia celor care ii includ pe homosexuali in categoria vecinilor indezirabili (60%) este apropiata de cea a persoanelor care nu isi doresc vecini alcoolici (67%) sau care sunt dependenti de droguri (72%). Este surprinzator si numarul mare al celor care se refera la categoria persoanelor care au SIDA (42%)”.

Este un fapt real ca societatea romaneasca nu isi accepta inca toti membrii ca pe cetateni cu drepturi egale, iar acest lucru se manifesta fie prin actiuni, fie prin inactiuni care duc la discriminarea unor grupuri de populatie.

DiversiFest inseamna sa afli mai multe, sa cunosti, sa simti si sa gandesti, sa vezi si sa auzi despre si alaturi de minoritatile din Romania si/ sau grupurile dezavantajate – romi, evrei, maghiari, albanezi, comunitatea LGBT, persoane infectate cu HIV/SIDA, persoane cu dizabilitati, copii, femei.

Evenimentul este organizat de Romani CRISS, in parteneriat cu ARDOR, cu sustinerea si participarea a 19 ambasade, organizatii si institutii din Romania*. Festivalul este parte din proiectul “Tinerii vs. discriminare” finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Cezara David, coordinator relatii publice, tel 0723 818413.

*In ordine alfabetica: Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, Ambasada Republicii Populare Chineze în România, Agentia Nationala pentru Romi, Asociatia Culturala “ARTISRROMA”, Asociatia ACCEPT, Asociatia Romana Anti-Sida, Asociatia Liga Albanezilor din Romania, Asociatia Roma Access, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Sanse Egale Zalau, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Institutul National pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, Reprezentanta UNICEF in Romania, Salvati Copiii Romania, TRUST Craiova, Uniunea Democratã Maghiarã din România

Proiectul “Tinerii vs. discriminare” urmareste simultan doua scopuri: mai intai aducerea in atentia a peste 3000 de elevi din 30 de licee din toata tara a problemelor pe care fenomenul de discriminare le implica si genereaza, apoi, prin acest cadru organizat in care vor avea loc conferinte, dezbateri si competitii, elevii isi vor face cunoscute gandurile si opiniile. Cei 3000 de elevi vor participa la 6 campionate regionale (vara 2008), la Forumul anti-discriminare (10-14 septembrie 2008, Constanta) si la zeci de dezbateri publice in anul scolar 2008-2009. Nu in ultimul rand, va fi editat un ghid anti-discriminare care va fi realizat la finalul proiectului si va fi distribuit elevilor in licee din toata tara.

Leave a Reply