penalizari criminale pentru avort respinse in toata lumea

“Criminal Penalties for Abortion Rejected Across the Globe” (Alternet)wpo_abortion_jun08_graph1.jpg

Cand traiesti intr-o tara in care dreptul la avort ramine o problema dezbatuta la fiecare alegere si activistii contra dreptului-de-a-alege se simt destul de incurajati incat sa demonstreze impotriva pastilei contraceptive, avem multe motive sa fim pesimisti in privinta viitorului libertatii reproductive. Dar la nivel international, sunt si cateva stiri bune: peste tot in lume, cetatenii sustin personal dreptul la avort, chiar atunci cand propriile lor guverne criminalizeaza avortul.

Programul privind Atitudini asupra Politicilor Internationale (The Program on International Policy Attitudes) a efectuat un sondaj cu barbati si femei in 18 tari care impreuna alcatuiesc 59% din populatia planetei. In 17 din aceste 18 tari, majoritatea participantilor la sondaj au raspuns ca resping penalizarile criminale pentru avort. In 9 din 18 tari, majoritatea a raspuns ca avortul este o decizie individuala in care guvernul nu ar trebui sa intervina. Din cele 9 tari unde se crede ca guvernul ar trebui sa aiba un cuvant de spus despre dreptul la avort, numai intr-una – Indonesia – majoritatea sustine sanctiuni criminale pentru femei care intrerup o sarcina.

Sunt valorile “pro-choice” imbratisate peste tot? Nu. Dar e greu sa negi efectele politicilor “anti-choice” asupra sanatatii publice si vietii de familie peste tot in lume. Mai este clar ca statutul legal al avortului nu este corelat cu rata avorturilor in nici o tara anume – mai exact, interzicerea avortului nu inseamna ca avortul se practica mai putin. De fapt, unele din tarile cu cele mai ridicate rate de avort din lume sunt locuri in care procedura este cu desavarsire interzisa prin lege. Pe de alta parte, tarile cu cea mai scazuta rata de avort au cateva lucruri in comun: Avortul si metodele contraceptive sigure, legale si accesibile (si deseori gratuite, acoperite de un sistem national de ingrijire medicala), plus educatie sexuala comprehensiva si un mediu socio-cultural in care sexul este vazut ca o placere si o responsabilitate, nu un act rusinos. Alte lucruri care sunt corelate: Faptul ca lipsa de acces la contraceptie creste rata de avort si faptul ca avortul ilegal inseamna de cele mai multe ori avorturi nesigure, ceea ce duce la cresterea semnificativa a ratelor de boli si morti materne.
de la feministe

(linkuri in engleza)

Leave a Reply