2008 – Anul european al dialogului intercultural

http://www.interculturaldialogue2008.eu

Anul 2008 a fost declarat Anul european al dialogului intercultural.

Acest an urmareste:

* promovarea dialogului intercultural ca instrument care sa-i ajute pe cetatenii europeni si pe toti cei care traiesc in Uniunea Europena sa obtina cunostinte si aptitudini de a actiona intr-un context mai deschis si mai complex
* constientizarea de catre cetatenii europeni si toti cei care traiesc in Uniunea Europeana a importantei dezvoltarii unei cetatenii europene active, care sa respecte diversitatea culturala si sa se bazeze pe valorile comune.

Nume de marca ale culturii mondiale, cum ar fi binecunoscutul scriitor brazilian Paulo Coelho sau regizorul de origine romana Radu Mihaileanu, artistul sloven Marko Peljhan, cantareata serba Marija Serifovic vor fi ambasadori ai manifestarilor organizate in acest an.

Programele vor fi coordonate de comisarul pentru cultura, educatie si tineret, Jan Figel, si de comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

Leonard Orban a prezentat pentru Radio Romania principalul program pe care urmeaza sa il lanseze in 2008 in cadrul Anului dialogului intercultural:

“Am solicitat unui grup de intelectuali sa ne propuna formule prin care multilingvismul poate sa contribuie la dialogul intercultural. Grupul este precizat de celebrul scriitor franco-libanez Amin Maalouf. Undeva la inceputul lunii ianuarie acest document va fi finalizat, grupul va veni cu un fel de manifest, un fel de contributie intelectuala la modalitatea in care multilingvismul va contribui nu numai la succesul anului intercultural 2008, dar si dincolo de acest an.”

fwd c.

Leave a Reply