A lovi o femeie insarcinata nu este un act politic !

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si Fundaţia Konrad Adenauer propun celor  care au ragazul de a se opri in pasajul de la universitate o incursiune in Bucurestiul de acum 20 de ani  si pe scena lui extrem de tulburata, stearsa cu bidineaua intre timp .

Citez din comunicatul organizatorilor:

Acum 20 de ani, Bucureştiul a fost scena unor violenţe de neimaginat organizate de statul român împotriva propriilor cetăţeni. Mii de mineri veniţi în capitală din Valea Jiului au bătut, arestat, violat şi jefuit sute de studenţi, profesori, oponenţi politici ai regimului, romi, simpli trecători. Autorităţile au recunoscut existenţa a şase morţi. O bună parte din cei arestaţi au fost eliberaţi abia peste câteva luni, fără despăgubiri sau reparaţii fizice ori morale.

Teroarea declanşată în Bucureşti în zilele de 13-15 iunie nu are nici astăzi, după 20de ani, o versiune oficială, iar responsabilii nu au fost încă identificaţi. Memoria acelor zile este compusă din imagini, cuvinte şi conturul unor morţi pentru care nimeni n-a fost găsit vinovat. Această expoziţie nu vă propune o naraţiune coerentă, ci doar un inventar al memoriei traumatice legate de mineriade.

Una dintre povestile  pe care le veti citi : “In faţa Teatrului Naţional erau culcaţi mineri şi, prin faţă, trecea o femeie tânără, mică de statură, însărcinată într-o lună foarte înaintată, încât părea aproape rotundă. Mai avea un copil de mână. Întorcea capul spre mineri şi le spunea ceva, iar ca răspuns doi mineri au alergat spre ea, au smuls-o de lângă copil, au doborât-o şi au început să o lovească în burtă cu picioarele.”

Iar daca nu considerati ca ati pierdut deja prea mult timp, un interviu cu Ana Blandiana va completa imaginile acestui teatru al terorii post-decembriste.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ana_Blandiana-_-A_lovi_o_femeie_insarcinata_nu_e_un_act_politic_0_277772773.html

6 thoughts on “A lovi o femeie insarcinata nu este un act politic !

  1. inca o poveste, inca o experienta: “La puscarie, cu sora-mea”

    lumea nu stie mai nimic din cele ce s-au intimplat… eu nu stiam de exemplu ca cele mai multe victime si persoane arestate au fost din rindul romilor (asa cum detaliaza unele panouri din expozitie – iliescu vroia sa prezinte intreaga ‘actiune’ ca pe o “curatare” a “elementelor declasate”)…
    am gasit niste detalii aici:

    14 iunie

    Ora 5.00.
    Coloane de mineri furiosi care striga „Moarte golanilor!”, „Moarte intelectualilor!” intra in Piata Universitatii, apoi in Facultatea de Geografie. Pentru ambele sedii, minerii aveau planurile arhitectonice ale cladirilor. Exista exemplare pierdute la Arhitectura. Ajunsi in interior, aresteaza pe toti cei prezenti, unii studenti sunt batuti salbatic. Intreaga Universitate sufera tratamentul brutal prin care trecusera Geografia si Arhitectura. Laboratoarele sunt distruse, cartile incendiate, profesorii si asistentii maltratati, arestati. Multi studenti sunt crunt batuti sub ochii politistilor pasivi. Politia pune la dispozitie dubele pentru arestari. Palatul Victoria devine, pentru scurt timp, centru de triere al arestatilor. Dupa devastarea facultatilor, minerii sunt concentrati in zona Piata Universitatii, Ministerul de Interne si Cercul Militar. Tintele lor sunt toti cei care arata a intelectuali, au carti in mana, protesteaza, au vestimentatie suspecta, barba, ochelari. Pentru unii dintre manifestantii activi ai Pietei fusesera distribuite anterior poze si sunt cautati personal, inclusiv acasa. De-a lungul intregii zile de 14 iunie, institutii din centrul orasului, cat si sedii ale partidelor politice de opozitie, ale asociatiilor antiguvernamentale, redactii ale ziarelor anti-FSN sunt devastate. Romania libera este impiedicata sa apara timp de patru zile. Simpli trecatori de pe strazile Bucurestiului sunt batuti salbatic si sechestrati. Politia secundeaza minerii. Paralel au loc arestari masive in randul romilor. Din Rahova si Ferentari zeci de cetateni romi sunt batuti teribil sau sunt ridicati fara sa li se dea niciun motiv. Trierea lor va avea loc la Scoala de Politie de la Magurele sau de la Baneasa.

    15 iunie

    Dupa-amiaza, la ROMEXPO, Ion Iliescu multumeste minerilor pentru actiunea lor, pentru „solidaritatea de clasa cu care au raspuns chemarii autoritatilor”. …

  2. se pare ca la initiativa ASB (Administratia strazilor din bucuresti, care are in grija sa pasujul de la universitate), pe motivul ca aceasta expozitie instiga la violenta, textele care insoteau imaginile au fost scoase !
    am gasit totusi cateva locuri pe net unde sunt postate cateva dintre panourile cu textele scoase :

    http://treibadica.blogspot.com/2010/06/atentie-texte-care-incita-la-violenta.html

    http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/06/textele-cenzurate-de-primaria-bucuresti.html

    http://www.simonatache.ro/2010/06/14/femeie-si-mineri/ ( si posturile legate de ea )

  3. exact acum intram sa scriu despre asta.
    de la link-ul de pe blogul Human after all

    Textele care însoteau expozitia din Pasaj despre mineriada din iunie 1990 au fost inlaturate pe motiv că “incită la violentă”. Argumentul apartine Administratiei Străzilor București, cea care a semnat aprobarea de organizare a expoziției și i-a obligat apoi pe organizatori, IICCMER si Fundatia Konrad Adenauer, la o săptămână după vernisaj, să înlăture textele lasând doar imaginile să grăiască.

    eu ma bucur ca le-am apucat inainte sa fie scoase… si cred ca le-au prins multi oameni!
    ce aberatie!! dar… nesurprinzator?

  4. citindu-l pe un prieten (mersi, m.!):

    “Pe nimeni nu deranjeaza, insa, reclamele invecinate (la canapele Ikea) care instiga la consumism, jemanfisism si sedentarism…… Nu ne ramane decat sa raspandim noi marturiile, prin viu link… Citeste si da mai departe! :)”

  5. Pingback: FIA » vrei democratie? uite democratie…

  6. am mai gasit un text destul de informativ si interesant:

    Politologul Vladimir Tismaneanu, discutie online: “Un Iliescu adus in fata instantei va semana cu un Augusto Pinochet, ori cu un Maurice Papon, iar nu cu un Mihail Gorbaciov”

    de exemplu:

    Intrebarea nr. 10: exista asemanari si deosebiri intre greva minerilor din anul 1977 si mineriadele anului 1990? Daca da, le puteti enumera si descrie?

    Vladimir Tismaneanu: Recent, m-am vazut la Londra cu domnul Constantin Dobre, liderul miscarii greviste din Valea Jiului din august 1977, pot afirma ca acea miscare a avut un caracter pronuntat si ne-echivoc anticomunist. A fost urmata de represiuni cumplite, de cea mai formidabila desfasurare de forte securiste pe un perimetru relativ mare, cunoscuta in toata perioada regimului. Zeci de mii de securisti au fost trimisi in Valea Jiului, mii de mineri au fost stramutati. S-a produs practic o mutatie demografica. Minerii din 1990 nu erau aceiasi cu cei din 1977. Mineriada din 1990 nu era o miscare democratica antitotalitara, ci o forma de mobilizare de sus in jos, autoritara, menita sa sustina un regim bazat pe falsificarea istoriei, pe uzurparea idealurilor revolutiei din 1989, pe anti-intelectualism, anti-liberalism in sensul larg, anti-occidentalism si xenofobie. In cele trei zile de violenta din iunie 1990, peste 600 de rromi au fost molestati. Exista documentatie in acest sens. Lozinca vehiculata in zonele feseniste era ca rromii sunt agentii si profitorii capitalismului. Mineriada a fost, sa nu uitam, un pogrom anti-intelectual, anti-civic si anti-rrom.

Leave a Reply