Femeile rome împotriva segregării

10.10.2008
COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri” demarează proiectul „Femeile rome împotriva segregării”, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, susţinut de Roma Education Fund

Astăzi, 10 octombrie 2008, în Sala de Consiliu a Municipiului Timişoara, Asociaţia Femeilor Ţigănci a organizat o întâlnire cu principalele instituţii partenere în vederea implementării proiectului „ Femeile rome împotriva segregării”. Rolul proiectului, prevăzut pentru anul şcolar 2008-2009, este de a facilita integrarea copiilor romi în grădiniţele şi şcolile din Timişoara şi de a combate segregarea, care este o formă de discriminare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean se angajează să sprijine acest proiect prin garantarea înscrierilor copiilor romi la toate nivelele de învăţământ, în clase mixte, angajarea directorilor de şcoli şi a cadrelor didactice în sesiunile de formare care vizează schimbarea atitudinilor şi diminuarea prejudecăţilor faţă de copiii romi, dezvoltarea de programe interculturale şi necesitatea ameliorării situaţiei şcolare a copiilor romi.

Primăria Municipiului Timişoara va găzdui, pe parcursul acestui proiect, dezbaterile şi întâlnirile dintre reprezentanţii instituţiilor responsabile cu educaţia la nivel local. Va susţine campaniile în mass-media şi organizarea de tabere interculturale şi alte activităţi cultural-educative la nivel local.

Universitatea de Vest asigură participarea studenţilor voluntari, mentori pentru copiii romi beneficiari ai proiectului, precum şi a cadrelor didactice universitare la mesele rotunde în vederea publicării unor articole de specialitate şi realizarea cercetării privind situaţia şcolarizării copiilor romi în Municipiul Timişoara, parte componentă a acestui proiect.

Consiliul Judeţean Timiş participă activ la campaniile de desegregare a copiilor romi din Municipiul nostru, la mesele rotunde şi dezbaterile organizate şi sprijină implementarea proiectului în judeţul Timiş, va asigura buna desfăşurare a unor activităţi interculturale aflate pe Agenda culturală a CJT şi sprijini angajarea de cadre didactice auxiliare, necesare sustenabilităţii proiectului.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului colaborează cu echipa şi coordonatorul proiectului şi participă activ la aplicarea ordinului 1540 din 19 iulie 2007 privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi.

Prin acest proiect se reglementează relaţiile de colaborare dintre Asociaţia femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Nostri” şi instituţiile partenere.

La întâlnirea de astăzi a fost prezentat scopul proiectului: facilitarea accesului copiilor romi la un învăţământ de calitate, în clase şi şcoli nesegregate, împreună cu ceilalţi copii din Municipiul Timişoara şi obiectivele acestuia: înscrierea şi menţinerea copiilor în grădiniţe, asigurarea transportului din cartierele mărginaşe ale oraşului spre instituţiile de învăţământ centrale, activităţi educaţionale adecvate cerinţelor actuale din şcoală şi activităţi interculturale.

Cu sprijinul partenerilor mai sus menţionaţi, Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri” speră să ofere un model de integrare şcolară în municipiul şi judeţul nostru în beneficiul tuturor copiilor.

Proiectul „Femeile rome împotriva segregării” este susţinut de Fondul pentru Educaţia Romilor, înscriindu-se în amplul program al Decadei de incluziune a romilor 2005-2015, iniţiat de Open Society Institute şi Banca Mondială, un program semnat de 9 state, printre care şi România.

ASOCIAŢIA FEMEILOR ŢIGĂNCI
“PENTRU COPIII NOŞTRI”
TIMIŞOARA 1900, DOROBANŢILOR 62
Tel/fax, +40256 206 083
e-mail: aft.pentrucopiiinostri [la] yahoo [punct] com

Leave a Reply