Ce mai fac eroii nostri?

Va invitam in 08.10.2007 la orele 19:00 pe strada Pictor Arthur Verona nr 19 la prezentarea Ce mai fac eroii nostri? sustinuta de catre Cristian Cercel

In timpul national-comunismului promovat de Ceausescu, manualele scolare (de istorie si literatura romana mai cu seama) prezentau o naratiune eroizata a istoriei romanilor (n.b.: istoria era a romanilor, si nu a Romaniei). Fara existenta unor alternative autentice, monopolul producerii si reproducerii de identitate se afla in mainile Partidului, unul dintre canalele cele mai importante prin care o identitate nationala departe de a fi all-inclusive era propagata fiind sistemul educational. Care este insa situatia acum, dupa ce manualele alternative au devenit o realitate cotidiana pentru elevii de liceu? Cum o mai duc acum vajnicii nostri eroi nationali? Cat de diferita este actuala ‘naratiune romana’ fata de cea din epoca national-comunista?

Cristian Cercel este traducator, absolvent al departamentului de Studii Europene din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti, Master of Arts in Nationalism Studies, la Central European University, Budapesta.

Project Space este parte din proiectul Spatiul Public Bucuresti / Public Art Bucharest 2007. (www.spatiul-public.ro)

Leave a Reply