Sarbatori ECO-fericite!

Bucuresti, 6 decembrie 2007, Comunicat WWF – Semnificatia religioasa deosebita, frenezia cadourilor, momentele petrecute cu cei dragi, bucatele traditionale si datinile stravechi fac din sarbatorile de iarna un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta a consumului, intr-o mica masura corelat cu nevoile reale si cu spiritul sarbatorilor. Rezultatele? Tone de deseuri, milioane de brazi taiati si o mare risipa de energie.

La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate, pe de o parte, si capacitatea de regenerare a mediului, pe de alta parte, este ingrijorator: consumam resursele a 1.2 planete. Stilul de viata de pe continentul Nord-American duce la un consum echivalent cu resursele a 5 planete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a 3 planete. In Romania, consumam resursele a 1.5 planete, iar tendinta este in crestere.

In conditiile unui consum din ce in ce mai ridicat, corelat cu reducerea dramatica a resurselor naturale, este important ca fiecare dintre noi sa constientizeze ca activitatea cotidiana, stilul de viata si chiar modul in care alegem sa ne petrecem sarbatorile de iarna contureaza viitorul planetei noastre.

WWF, organizatia care actioneaza pentru conservarea naturii, va ofera cateva sugestii de petrecere a sarbatorilor de iarna, avand, in acelasi timp, o atitudine prietenoasa fata de mediu si folosind in mod rational resursele naturale. Cu mai multa atentie la ce punem in cosul de cumparaturi si inlocuind vechile obiceiuri cu unele menite sa contribuie la conservarea resurselor naturale, putem sa ne reducem impactul pe care fiecare dintre noi il are asupra mediului si, totodata, sa ne simtim bine de sarbatori.

Sugestii pentru sarbatori ecologice

Brazi naturali, la ghiveci

Milioane de brazi sunt taiati anual pentru Craciun, iar dupa numai 2-3 saptamani sunt aruncati la gunoi. O alternativa ar fi achizitionarea unui brad in ghiveci, pe care sa il impodobiti de Craciun, iar apoi sa il plantati in gradina proprie sau in cea a blocului. Veti avea astfel un brad natural nu doar pentru cateva zile, ci poate chiar pentru o viata. Brazii in ghiveci pot fi achizitionati din hypermarketuri, florarii, mall-uri sau magazine online.

Cadouri ecologice

Pentru un impact cat mai redus asupra mediului, cadourile trebuie sa fie cat mai rezistente in timp, sa aiba cat mai putin ambalaj, sa fie eficiente din punct de vedere al consumul de energie, sa fie reciclabile sau realizate din materiale reciclate.

Oferiti experiente in loc de obiecte – Bilete la un spectacol, un abonament la un centru sportiv sau de infrumusetare, un curs de dans sau pentru invatarea unei limbi straine, o zi de babysitting sau o iesire in oras – toate acestea pot fi cadouri originale si, in acelasi timp, ecologice.

La cumparaturi – Mergeti la cumparaturi cu propria sacosa (de preferat, din material textil), evitand astfel pungile de plastic sau de hartie de la magazine.

Jucarii – Evitati sa cumparati jucarii cu baterii. Daca veti opta, totusi, pentru acest tip de cadou, asigurati-va ca bateriile pot fi reincarcate. Bateriile clasice reprezinta o problema din ce in ce mai mare, intrucat acestea contin chimicale toxice ce pot afecta mediul.

Ambalare cadouri – Folositi cu masura hartia, cutiile si pungile de cadou si refolositi-le pe cele care v-au ramas de anul trecut.

Ornamente

Moda ornamentelor de Craciun se schimba de la an la an, tendinta fiind aceea de a cumpara iar si iar alte decoratiuni care, intr-un timp mai scurt sau mai lung, ajung la gunoi. De ce nu ati opta anul acesta pentru ornamente ecologice? Dati frau creativitatii si realizati propriile ornamente de brad.

Iata cateva idei:

• Betisoare de scortisoara;
• Conuri de brad, mere, nuci;
• Jucarii si obiecte decorative vechi;
• CD-uri vechi;
• Banda de la casetele video si audio vechi;
• Funde din resturi de materiale;
• Saculete cu lavanda;
• Flori uscate…
Folositi-va imaginatia si creati un obiect personalizat! Cu siguranta, efectul va fi mai mare decat daca folositi obiecte standard, care anul viitor vor ajunge la cosul de gunoi, pentru ca…nu vor mai fi la moda.

Alimente

In Europa, industria cu cel mai mare impact asupra mediului este cea alimentara. Si aceasta intrucat majoritatea alimentelor pe care leconsumam sunt transportate de la mii si mii de kilometri distanta, generandu-se o cantitate imporesionanta de CO2.

Alegeti alimente naturale, produse local. Optati pentru alimente de sezon (cartofi, varza, ceapa, nuci, morcovi, dovleac, conopida, praz), in locul celor congelate, a caror pastrare si congelare presupun un consum foarte mare de energie. Cititi cu atentie eticheta produselor alimentare si informati-va cu privire la sursa de provenienta.

Energie

La birou – Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca ati inchis complet aparatura de birou! Nu lasati aparatura in stand-by!

Conform unui studiu realizat de Canon in 2006 in Marea Britanie, energia irosita de aparatura de birou lasata in stand-by timp de 10 zile, pe perioada vacantei de Craciun, ar fi suficienta pentru pregatirea unui numar de 4.4 milioane curcani sau pentru functionarea a 350.000 de beculete ornamentale, timp de 240 ore. In plus, cei 43.6 milioane kWh consumati in mod inutil se traduc in emisii de peste 25.000 de tone de dioxid de carbon sau in cheltuieli suplimentare de 8.66 milioane ₤.

Acasa – Consumul energetic este cu mult mai mare in perioada sarbatorilor, insa exista metode simple prin care putem economisi energie. Daca ne gandim doar la clasicele beculete de brad, simpla lor inchidere pe perioada noptii sau cand nu suntem acasa poate economisi energie. De asemenea, stingerea completa a televizorului, calculatorului, DVD-ului sau a altor aparate electronice, atunci cand nu le folosim, va duce atat la scaderea emisiilor de dioxid de carbon, cat si la micsorarea facturii de electricitate.

Pentru si mai multa economie, puteti sa faceti cadou casei voastre un set de becuri ecologice. Au o durata de viata mult mai mare si reduc semnificativ consumul de electricitate.

Cat mai putine deseuri – Incercati sa cumparati alimente si bauturi ambalate in materiale ce pot fi reciclate (hartie sau sticla) si evitati produsele supraambalate sau al caror ambalaj este dificil de reciclat. Evitati, totodata, produsele dispensabile precum servetelele de hartie, tacamurile sau pungile de plastic.

Electronice eficiente

Fiti un cumparator inteligent! Daca intentionati sa achizitionati produse electronice, precum combine stereo sau televizoare, alegeti-le pe cele care pot fi inchise complet si nu raman in stand-by. Totodata, verificati clasa de consum energetic – optati, intotdeauna, pentru clasa A!

Hartie

In mai multe regiuni din lume, cresterea industriei de exploatare a materiei lemnoase pune in pericol ultimele paduri naturale, fauna si flora lor, dar si traiul oamenilor care depind de ele. Totodata, procesarea fibrei lemnoase si producerea hartiei presupun eliberarea unei cantitati foarte mari de gaze cu efect de sera, cat si un consum ridicat de energie si apa industriala.

Felicitari – Anual, milioane de felicitari sunt trimise prin posta in toata lumea, insa o mare parte dintre acestea, impreuna cu plicurile lor, ajung la cosul de gunoi. Pentru a economisi hartia si resursele naturale, WWF va sugereaza sa inlocuiti felicitarile din hartie cu cele electronice. De asemenea, multe ONG-uri ofera posibilitatea de a trimite felicitari online si de a contribui la actiunile lor, astfel incat puteti continua obiceiul de a face acte caritabile de Craciun, economisind, in acelasi timp, resurse importante.

Calatorii

Chiar daca pare un mijloc de deplasare comod si rapid, transportul aerian este una din principalele surse de emisii de dioxid de carbon – emisii responsabile pentru schimbarea climei si incalzirea globala.

Pentru vacanta de iarna, puteti alegee o destinatie de vacanta din Romania sau din vecinatatea tarii noastre. Ori de cate ori este posibil, alegeti sa va deplasati cu trenul. Este, in prezent, cea mai prietenoasa optiune pentru mediu.

A lua in calcul si impactul asupra mediului atunci cand ne pregatim de sarbatorile de iarna nu inseamna sa renuntam la placerile noastre. Inseamna doar sa ne gandim mai bine la lucurile de care avem cu adevarat nevoie, sa reducem pe cat posibil cantitatea de deseuri si sa nu risipim resursele. Este cert ca planeta s-a schimbat, asa ca trebuie sa ne schimbam si noi modul de viata. Sugestiile pe care vi le-am oferit sunt lucruri simple, dar care, multiplicate la milioane si milioane de oameni, ar putea aduce beneficii clare pentru mediul inconjurator.

Va dorim tuturor sarbatori ECO-fericite!

//

Informatii suplimentare: WWF Programul Dunare-Carpati Romania, persoana de contact: Dana Caratas, Coordonator comunicare, dcaratas@wwfdcp.ro, 0730 098 712.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
• conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
• utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile;
• reducerea poluarii si a consumului irational.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. Detalii la: www.panda.org/romania.

1 thought on “Sarbatori ECO-fericite!

Leave a Reply