Protest de Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Asupra Femeilor


STOP violenţei asupra femeilor!

CAND?
Pe 25 noiembrie, 16.00-18.00.

UNDE?
In fata Parlamentului Romaniei, Camera Deputatilor, Parcul Izvor.

PENTRU CE?

Ordin de protectie.
Ordin de restrictie.
Adaposturi bugetate.

MANIFEST: STOP violentei asupra femeilor!

Ne-am saturat de tacere!
Ne-am saturat ca violenta sa fie considerata o problema personala si privata. Este o problema politica.
Ne-am saturat de politicieni care sunt complicii agresorilor, nu reprezentantii victimelor.
Ne-am saturat de dezinteresul parlamentarilor care trebuie sa adopte o lege ca sa protejeze in mod real, nu fictiv victimele.
Ne-am saturat de politicieni care nu inteleg ca democratia nu este compatibila cu violenta impotriva femeilor.
Ne-am saturat de reprezentanti ai institutiilor care se plang ca nu pot face nimic.
Ne-am saturat ca femeile sa fie amendate pentru ca au tulburat cu strigatele lor linistea publica.
Vrem ordin de protectie.
Vrem ca agresorul sa fie evacuat din casa.
Vrem adaposturi, platim taxe si impozite.
Vrem interventie rapida a institutiilor.
Vrem amenzi si condamnari pentru agresori.
Vrem certificat medico-legal gratuit.
Vrem ca femeile sa fie in siguranta si acasa si pe strada.
Vrem ca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica sa fie respectate si protejate asa cum prevede Constitutia Romaniei (articolul 22).

Atragem atentia ca:

Violenta nu se intampla rar si doar in situatii de stres exceptional.
Violenta nu afecteaza doar femeile din mediul rural.
Violenta nu afecteaza doar femeile cu un nivel scazut al educatiei.

DE CE?

Pentru ca femeile sunt batute.
Pentru ca femeile sunt omorate.
Pentru ca sunt prea putine adaposturi.
Pentru ca agresorii raman in casa, iar victimele raman pe strazi.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru protejarea victimelor.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru pedepsirea agresorilor.

SCOPUL nostru este sa scoatem la lumina imaginea reala a violentei si mai ales a responsabilitatii politice.

Chiar daca doar o parte din cazurile de violenta asupra femeilor sunt raportate si inregistrate, cifrele oficiale indica o crestere alarmanta a violentei in spatiul familial, avand ca victime mai ales femeile si copiii.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita – Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.

Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.

Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. 59, 38% din victime castiga sub salariul mediu pe economie. O parte importanta dintre victime afirma ca stau in continuare cu agresorul pentru ca nu au unde sa mearga si pentru ca nu au banii necesari subzistentei pentru ele si copiii lor.

Statul este permisiv. Agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite. Cat timp nu ia masuri, Statul este complicele agresorilor.

CUM?

Femeile vor fi machiate si bandajate pentru a simula urmele pe care violenta le lasa pe chipul si corpul femeilor. Ca impact vizual, mizam pe cel putin 100 de femei “invinetite” revendicandu-si drepturile in fata Palatului Parlamentului.

Dorim ca si barbatii sa se alature acestei cauze. Lupta impotriva violentei nu trebuie sa fie doar a femeilor.

Violenta impotriva femeilor nu mai trebuie tolerata. Parlamentarii trebuie sa decida daca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica vor fi respectate si protejate prin introducerea ordinului de protectie, de restrictie.

CINE?

Initiator: Centrul de Dezvoltare Curiculara si Studii de Gen: FILIA

Parteneri: Asociatia FRONT si Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”

Cu sprijinul:
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii- Romani CRISS
Centrul de Mediere si Securitate Comunitara
Asociatia Clubul Academic de Studii Europene
Sanse Egale pentru Femei

IMPORTANT: Cei care doresc sa ni se alature in acea zi protestului sunt rugati sa confirme participarea la adresa de email andreea.molocea [at] gmail.com pentru a primi toate informatiile. Acest lucru este util pentru a exista o buna organizare.

Despre 25 noiembrie

Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezolutia ONU nr. 54/134, Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Asupra Femeilor si este marcata in toata lumea prin manifestatii si acte de condamnare a diverselor forme de violenta indreptate asupra femeilor.

Violenta asupra femeilor este una din cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului din lume. Are loc acasa, pe strada, la scoala, la locul de munca, in tabere de refugiati si pe timpul conflictelor si crizelor. In masura mai mare sau mai mica, se petrece in toate tarile din lume, indiferent de etnie, rasa, venit sau educatie.

Se manifesta sub diverse forme, de la violenta domestica si sexuala pana la asa numitele „crime pentru apararea onoarei” (in Orientul Apropiat, Asia, parti din Africa), la mutilarile genitale (Africa) si la violenta asociata cu dota (India, Pakistan).

——-

-DESFASURATOR-
http://www.feminism-romania.ro/index.php/presa/editoriale/662-protest-vieneri-25-noiembrie-stop-violentei-asupra-femeilor.html

Oricine doreste sa dea o mana de ajutor este binevenit!!!

Daca doriti, puteti ajuta:
• la machiaj si la organizare in general
• cu ceai cald daca aveti termos, pentru a imparti alaturi de noi (pahare avem noi)

Inaintea Protestului:
Intre orele 12.00-15.00 se vor desfasura pregatirile pentru Protest (Cafe Boheme, str. Bastiliei nr 11, vis-a-vis de ASE, la etaj):

I. Vor fi machiate persoanele doritoare – Machiajul va imita urmele pe care violenta le lasa pe chipul femeilor. Orice participanta este binevenita la machiaj.
II. Vor fi distribuite tricouri doritoarelor si doritorilor (in limita stocului)
III. Va fi pregatit ceai si cafea calda, in termosuri, pentru a fi impartite pahare in timpul protestului (persoanele care pot aduce la protest in termos ceai cald pe care sa-l imparta cu ceilalti sunt rugate sa o faca, pahare de plastic vom avea noi).

La ora 15.00 se va pleca spre Izvor in mai multe grupuri! Este recomandat sa mergem in grupuri formate din cat mai putine persoane.

Ora 16.00 Parcul Izvor-Intrare Camera Deputatilor- INCEPE PROTESTUL!

Desfasurator protest: In timpul protestului se va scanda si se va citi manifestul.
Vor exista doua momente deosebite:
1. Un prim moment in care va fi depusa o coroana si aprinse lumanari pentru femeile victime ale violentei care au murit in urma agresiunilor. Persoanele doritoare sunt rugate sa aduca cate o lumanare (noi vom distribui in limita stocului)
2. Un al doilea moment este cel in care vom solicita ca institutiile abilitate sa isi asume responsabilitatile si sa intervina in cazurile de violenta domestica- sa inceteze sa mai considere casa drept un spatiu privat in care drepturile femeilor pot fi incalcate. Participantii la protest for fi indemnati la un moment stabilit sa isi agite cheile de la casa (deci, sa aveti cheile cu dvs)

Un Ultim Sfat: Imbracati-va gros, luati manusi la dvs daca veti dori sa tineti pancarte, va fi frig. Tricourile au fost luate in marimi mari tocmai pentru a putea fi purtate peste haina-pulover foarte gros. Noi ne vom stradui sa alinam frigul tuturor impartind bauturi calde.

NE VEDEM VINERI!

Leave a Reply