Campania Femei în umbră. Umbre.

www.violentaimpotrivafemeii.ro

Cele 16 zile de Activism pentru Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor reprezintă o campanie care a fost concepută în cadrul Institutului Women’s Global Leadership, finanţat de Center for Women’s Global Leadership din 1991. Participanţii au ales aceste zile – 25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie, Ziua internaţională a Drepturilor Omului, pentru a lega simbolic ideea de violenţă împotriva femeilor de cea a drepturilor omului şi pentru a scoate în evidenţă faptul că astfel de forme de violenţă reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, UNFPA, alături de alte organizaţii din întreaga lume, aduce în prim planul atenţiei generale violenţa împotriva femeilor, o încălcare a drepturilor omului extrem de răspândită şi adânc înrădăcinată în societate. În Campania de 16 zile pentru Combaterea Violenţei împotriva Femeilor sunt implicate grupări din întreaga lume care cer crearea de servicii de ajutorare a victimelor care supravieţuiesc, îndeamnă la intensificarea eforturilor pentru prevenirea actelor de violenţă şi militează pentru o reformă legală şi juridică precum şi pentru aplicarea instrumentelor internaţionale pentru apărarea drepturile omului în scopul soluţionării acestei probleme.

Pentru a avea un ecou în rândul publicului larg şi a face ca acest subiect să fie acceptat şi integrat în discursul public, semn al recunoaşterii drepturilor omului ca valori universale, este nevoie de o expunere susţinută a oamenilor nu numai la fapte şi statistici, dar şi la documentare, mărturii sau manifestări artistice care abordează acest fenomen.

De aceea, în România, campania de 16 zile „Femei în umbră. Umbre.” are în centru seria de documentare “Femeile din linia întâi” produsă de UNFPA, UNIFEM, Austrian Development Cooperation în colaborare cu Oneplanet Pictures şi Dev.tv. Difuzată în primăvara aceasta de BBC World şi prezentată de Annie Lennox, această serie ilustrează poveştile personale ale unor femei care au supravieţuit abuzurilor şi care vor ca vocile lor să fie auzite. În cadrul campaniei vor fi organizate vizionări ale documentarelor, difuzarea lor la TVR, spectacole de teatru si o expozitie de afise la Casa ONU.

Campania de 16 zile leagă între ele 4 zile semnificative pentru problema violenţei împotriva femeilor;

25 noiembrie – Ziua Internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

25 noiembrie a fost declarată Ziua internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor la prima Conferinţă Feministă din America Latina şi Caraibe, care a avut loc la Bogota (Columbia), în perioada 18-21 iulie 1981. În cadrul acestui eveniment femeile au denunţat sistematic toate formele de violenţă împotriva femeilor, de la violenţa domestică până la viol şi hărţuire sexuală şi până la violenţa de stat, care include torturarea şi abuzarea femeilor prizonieri politici.

Ziua de 25 noiembrie a fost aleasă pentru a comemora asasinarea brutală a surorilor Mirabal (Patria, Minerva şi Maria Teresa) pe 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo în Republica Dominicană. În 1999, Naţiunile Unite au declarat oficial 25 noiembrie Ziua Internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor.

1 decembrie – Ziua mondială pentru eliminarea HIV/SIDA

Această zi marchează începutul unei campanii anuale menite să crească sprijinul public în ceea ce priveşte SIDA, să ajute la dezvoltarea programelor de prevenirea a răspândirii infecţiei cu HIV şi să ofere programe de educare şi conştientizare privind HIV/SIDA. Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1988 după ce, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt a miniştrilor sănătăţii din ţări din întreaga lume, s-a făcut apel la toleranţă socială şi la nevoia unui schimb mai mare de informaţii despre HIV/SIDA. Ziua mondială pentru eliminarea HIV/SIDA vizează întărirea eforturilor globale de a face faţă provocărilor flagelului SIDA.

6 decembrie – Masacrul de la Montreal

Pe 6 decembrie 1989 un tânăr de 25 de ani pe nume Marc Lepine a intrat în clădirea Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii din Montreal cu o armă semi-automată. A început să tragă la întâmplare şi a ucis 14 femei, rănind alte 13 persoane: 9 femei şi 4 bărbaţi. Lepine era convins că numărul mare de studente era motivul pentru care el nu fusese admis la Facultatea de Inginerie. Înainte de a se sinucide el a lăsat o scrisoare de lămurire care conţinea o tiradă împotriva feministelor, precum şi o listă de figuri feminine importante pe care le dispreţuia în mod special. În anul 1991 guvernul canadian a proclamat ziua de 6 decembrie drept Ziua naţională de comemorare şi luptă împotriva violenţei împotriva femeilor.

10 decembrie – Ziua internaţională a Drepturilor Omului

Pe 10 decembrie popoarele şi statele lumii sărbătoresc adoptarea în 1948 a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. La această dată-reper în istoria contemporană, naţiunile lumii s-au reunit pentru a face eforturi de a îngropa o dată pentru totdeauna spectrul genocidului provocat de cel de-al doilea Război Mondial. Acest document a reprezentat una din cele mai mari realizări ale Naţiunilor Unite şi a furnizat filozofia care a stat la baza multor instrumente legale internaţionale ulterioare.

Rezoluţia 217A (III) dată de Adunarea Generală, proclama “Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ca fiind standardul comun pentru toate popoarele şi naţiunile, scopul său fiind acela ca fiecare organ al societăţii, luând-o drept reper permanent, să încerce să promoveze prin educaţie respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi…”

1 thought on “Campania Femei în umbră. Umbre.

  1. Pingback: FIA » 16 zile 2009

Leave a Reply