o conversatie despre (anti)rasism AKA ce am invatat despre antirasismul care se opreste unde interesele albe incep

In urmatoarele postari sunt niste mecanisme de care ne-am lovit in 2013 in grupul Bibliotecii Alternative de la Bucuresti, un spatiu declarat antirasist din care faceam parte cu Mobilobiblioteca FIA alaturi de cercul de lecturi feministe – una din activitatile de baza din cadrul Bibliotecii – in care participam mai multe din noi. Aceste mecanisme sunt din pacate foarte tipice, nu e nimic surprinzator la ele atunci cand lumea nu vrea sa priveasca in fata o realitate, pentru ca in grupurile majoritare albe, oricat de “antirasiste”, intervin mai devreme sau mai tarziu momente in care niste persoane albe trebuie sa ia pozitie impotriva actelor rasiste atunci cand acest lucru inseamna ca trebuie sa-si sacrifice ceva din confortul sau interesul propriu. Iar asta e… inconfortabil.

Speram ca aceste descrieri ale unor dinamici foarte tipice, foarte destabilizatoare, sa-i ajute pe altii intr-o situatie similara. Sau poate – si mai bine – sa ajute sa fie prevenite astfel de situatii in alte grupuri!

Conversatiile despre rasismul sistemic si despre situatiile concrete din jurul nostru, care ne afecteaza pe noi si pe oamenii apropiati noua, trebuiesc avute! Trebuiau avute dintotdeauna!

AKA white saviors of their own interests AKA o ciorba de white tears

1 din 12: “AGRESIVITATE” / “VIOLENTA”