manifest . mISIUNE . noi . sponsori

Ladyfest Romania 2005 este o organizatie condusa de voluntari, care doreste sa puna in evidenta expresia artistica a femeilor si in acelasi timp sa impartaseasca idei prin muzica, "spoken word", "performance", film si video, expozitii, prezentari si ateliere. Festivalul nostru va avea loc in mai 2005.

Ladyfest urmareste sa arate talentul artistic al femeilor. Evenimentul a fost conceput in Olympia, SUA, in anul 2000. De atunci, s-a dezvoltat intr-un festival cultural international ce se desfasoara in numeroase tari din Europa si in SUA. Primul Ladyfest in Romania se va tine intre 20 si 22 mai 2005. Organizam Ladyfest deoarece dorim sa promovam femeile care produc arta si muzica si deoarece suntem de parere ca aceste femei au sa ne ofere ceva special. Face parte din misiunea noastra sa cream un festival original, divers si plin de viata si sa prezentam publicului unele din cele mai inovative femei din mediul artistic underground, care ofera o perceptie despre femei alternativa celei existente in cultura dominanta si care dau peste cap conceptele despre gen conventionale.

Consideram ca prin punerea la dispozitie a acestui spatiu pentru femeile artiste abordeaza si contracareaza discriminarile cu care femeile se confrunta atat de des, cum ar fi sexismul, homofobia si rasismul. Vom incerca sa adresam aceste probleme in atelierele organizate ca parte din festival, si in acelasi timp vom incuraja o abordare directa, gen "fa-o chiar tu" ("do it yourself" sau "D.I.Y.") a ideii de impartasire a talentului si cunostintelor. Avem credinta ca actiunea politica poate fi interesanta si inventiva!

In ultima instanta, speram ca Ladyfest Romania va inspira femeile din toate colturile tarii sa devina active in comunitatile lor si sa ia initiativa de a crea spatii similare care le vor permite femeilor sa-si etaleze creativitatea, sa fie vazute si auzite.

De ce folosim cuvantul "lady"?

Ne-am tot gandit cum sa explicam altor persoane feministe de ce noi, ca organizatie feminista, folosim cuvantul "lady", care poate fi atat de peiorativ sau degradant. De-a lungul istoriei, in cadrul mai multor miscari politice, sociale si pentru drepturi civile, cei defavorizati au revendicat cuvinte folosite impotriva lor de catre fortele opresive, asa incat aceste forte sa nu mai aiba puterea de a ne insulta cu limbajul lor. Redefinirea termenilor "lor" este pentru noi o modalitate de rebeliune si rezistenta, care ne reda controlul asupra propriilor vieti. De exemplu, in limba engleza cuvinte ca "Chicana", "dyke", "queer", "fag", "bitch", "cunt", "whore" etc. au fost revendicate si transformate in termeni pro-activi, de auto-definire. In nici un caz nu vrem sa insinuam ca toate activistele si/sau feministele trebuie sa revendice limbajul negativ folosit impotriva noastra. Realizam ca unii oameni prefera pur si simplu sa elimine acesti termeni si sa creeze noi auto-definitii. Noi respectam si incurajam si aceasta atitudine din toata inima. Ladyfest nu e o organizatie alcatuita din "ladies" in vreun sens traditional al cuvantului. Nu suntem "doamne" sau "domnisoare", si nu suntem "finute". Nu suntem tacute, politicoase, supuse, cuminti. Suntem active, curajoase, puternice si diverse. Ne miscam in afara sferei de auto-exprimare definite si aprobate de catre patriarhie. Suntem "ladies" conform propriei noastre terminologii; cand cineva ne numeste "lady" ("doamna", "domnisoara", "fata", etc.) noi stim cine/ce suntem (chiar daca ei n-o realizeaza), si aceasta putere a intelegerii si stiintei de sine contracareaza marginalizarile sexiste, injositoare, discriminatorii, sau de orice alta natura.

de pe Ladyfest Out West FAQ